Seaforth

The Castle Circuit house in Seaforth presented a unique opportunity to construct a spectacular home in middle harbour. The architects designed the wave-like roof as the ‘main facade’ and point of interest which in turn emulates the rolling hills of the local topography. Our construction challenge was to suspend the large expanse of roof on as few supports as possible allowing for the view as well as the inside-outside transitions to be as absolutely seamless as possible. To that end, the roof’s structural system was designed as a ‘Glu lam’ and steel three dimensional space frame using curved elements in a multi directional fashion.

We consider this roof to be an art work equivalent to a modern day vaulted “cathedral” with highly complex geometrical timber joints, which in many instances required numerous plywood templates to ascertain resolution. The bespoke construction quality of this building does not stop at the roof with large oversized imported glazing elements sliding flush on internal / external thresholds, four meter off form post-tensioned cantilevered balconies and even down to bespoke artisan built custom door handles.

As builders we were also asked to coordinate and sequence state of the art heating/cooling technology with some seven 80 meter and 100mm diameter deep bore holes into the earth around the building as part of a complex geothermal heat exchange system.

MBA AWARD WINNER 2019 $3.8-4 Million
HIA FINALIST 2019

  • Seaforth
  • Seaforth
  • Seaforth
  • Seaforth
  • Seaforth
  • Seaforth
  • Seaforth
  • Seaforth